Kihirdették az Újbudai Hallgatói Startup Pályázat 2017. évi nyerteseit

Kihirdették az Újbudai Hallgatói Startup Pályázat 2017. évi nyerteseit

Az Újbudai Hallgatói Startup Pályázaton 35 év alatti, a XI. kerületben tanuló vagy az önkormányzattal együttműködő egyetemek, főiskolák hallgatói indulhattak egyénileg vagy maximum öt fős csoportban. A pályázat az innovatív ötleteken és fejlesztéseken alapuló növekedésorientált ifjúsági vállalkozások létrehozására vagy korai fázisú támogatására jött létre. A nyertesek 1-1 millió forinthoz és egy év ingyenes mentoráláshoz jutottak.

Idén az egyik legjobb ötlettel a Beeready csapata rukkolt elő, akik nemrég kerültek be a Demola inkubált csapatai közé. A hallgatók egy automatizált sörcsapot dolgoztak ki, amellyel egyszerre négy korsó sört lehet csapolni - mondta Bedőcs Barnabás fejlesztő gépészmérnök, a csapat vezetője. Az ötlet – melynek első prototípusát a Demola csarnok műhelyében szerelték össze – meggyorsíthatja a sörkiszolgálást a fesztiválokon és szórakozóhelyeken, lényegesen megkönnyítve a fiatalok életét.

A nyertesek közé tartozik a szintén Demolában inkubálódó DiabTrend csapata is, akik egy “okos” vércukorszint felügyeleti alkalmazáson, azaz egy intelligens asszisztensen dolgoznak. Ez a neurális hálón alapuló alkalmazás a gépi tanuló algoritmusok technológiájának segítségével képes a felhasználó diabéteszes naplóját analizálni és megtanulni az egyénre jellemző sajátosságokat. A technológiai hátteret az alapító testvérpár mérnökinformatikai tanulmányaiból merítette, és dolgozott ki egy az egészségügyben igen hasznosnak bizonyuló megoldást.

A nyertesek közé tartozik még a CAREonix, akik olyan intelligens fogkefét fejlesztettek, amely a fogszövetet átvilágítva képes képet készíteni a fogazatról, majd ezeket a fogkefében lévő WiFi modul elküldi egy központi adatbázisba, ahol az applikációba regisztráltak hozzáférhetnek. Végül a negyedik nyertes, a YKON Bluetooth Radio Solutions, akik régi elektroncsöves és tranzisztoros rádiókat alakítanak át bluetooth hangszórókká, lehetőséget teremtve arra, hogy ezek a design-és technikatörténeti emlékek visszakerülhessenek a hétköznapi életbe a bluetooth technológia segítségével.

Kerékgyártó Gábor főszervező, önkormányzati képviselő szerint Újbuda az innováció hazája, ahol sok egyetem található és hosszú távon is megéri, ha a hallgatók itt maradnak. – A kerületben ezért is helyeznek nagy hangsúlyt az innovációra, és a polgármester a fiatal vállalkozókat külön segíti - mondta. Úgy véli, számos olyan vállalkozás van a kerületben, amely a sikeres pályázatnak és a mentor programnak köszönhetően máris hírnévre tett szert és piacképes vállalkozássá nőtte ki magát. Közéjük sorolta a HandinScan és a Sybrillo fejlesztői csapatát is, akik a Demola Budapest csarnokában inkubálódtak, és mára saját irodába költöztek.

A zsűri a vállalkozások megvalósíthatóságát, a cég piacképességét, növekedési potenciálját, versenyképességét vette figyelembe a benyújtott pályázatok, és a beszámolók alapján - mondta Magyar Dániel, az ELTE Innováció Központjának elnöke. A zsűri tiszteletbeli elnöke és a pályázat ötletgazdája Hoffmann Tamás polgármester és Simicskó István honvédelmi miniszter, Újbuda országgyűlési képviselője volt.