Danube Innovation Summit

Több mint 10 országból érkeztek résztvevők az első Danube Innovation Summit-ra, mely Budapesten került megrendezésre. A találkozó célja, első körben a Duna régió innovációs ökoszisztéma szereplőinek összehozása az ipar és az akadémia területeiről egyaránt. Közel 80-an vettek részt a Műegyetemen tartott eseményen: K+F intézmények, innovatív vállalkozások, számos nemzetközi projekt képviselői jelentek meg. Ez volt az első alkalom, hogy egy efféle közös platformon, interaktív módon érintkezhettek az innovációs szektor szereplői, új kapcsolatokat és együttműködéseket építve.

Az innováció területének különlegessége a formabontás, az interaktivitás és az ötletek szabad áramlása. Pontosan ezért, az előadásokon kívül projekt ötletelés és brainstorming is szerepelt a programban, emellett nagyobb hangsúlyt kapott a kapcsolatépítés is. Döntéshozók, kutatók, vállalkozók, projekt koordinátorok között szabadon, jó hangulatban folyt az eszmecsere, mely inkább egy kellemes házibulira emlékeztetett, mintsem egy kötött programú rendezvényre.

A rendezvényt Dr. Vajta László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem dékánja nyitotta meg, melyet az EIT ICT Labs budapesti igazgatója, Horváth Zoltán folytatott. Az EIT ICT Labs az első tudás- és innovációs közösség, melyet az Európai Innováció és Technológia Intézet állított fel, egy EU kezdeményezés eredményeként. Magyar oldalról a Nemzeti Innovációs Hivatal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Mobilitás és Multimédia Klaszter is képviseltette magát. Nemzetközi részről a madridi EIT ICT Labs, a Digital Factory, a Demola nyílt innovációs platform és a Fraunhofer Alapítvány (Berlin) mind előadtak és részt vettek a két napos összejövetelen.

Európai projektek is bemutatkoztak, mint például a H2020 program, a FIWARE akszelerátor, az EUREKA & Eurostart és a SEETechnology program is. A SEETechnology bemutatta webes platformjának béta verzióját az eseményen, mely a délkelet-európai régióban tevékenykedő innovatív vállalkozásokat, projekteket és K+F intézményeket kapcsolja össze, hogy közösen tudjanak kutatási eredményeket, új fejlesztésű technológiákat gazdasági sikerre vinni.

A résztvevők visszajelzései alapján, a Budapesten rendezett pilot „csak” az előjáték volt, beigazolódott, hogy valódi igény van az innovációs ökoszisztéma szereplőinek összekapcsolására, hogy közösen, hatékonyan tudjanak fellépni és együtt formálni a régió innovációs irányát.